Sezon na bób w pełni, więc podrzucamy Wam ten mega szybki i mega smaczny przepis na crostini z bobem z pesto z pietruszki. Wiele osób nie lubi bobu ze względu na specyficzny smak, ale wystarczy naprawdę niewiele aby go przełamać tak jak na przykład ta SAŁATKA Z BOBEM I TRUSKAWKAMI kilka dobrze skomponowanych składników i powstaje raptem danie, które jest w stanie zachwycić dosłownie każdego. Tym razem crostini z bobem to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Ale uwaga sezon na bób nie trwa wiecznie i czerpmy z niego ile się da! 🙂

Składniki 4 porcje:

  • 1 szkl bobu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szkl natki pietruszki z pędami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania bobu. Bób wrzucamy do zimnej wody 1 szklanka bobu + 2 szklanki wody dodajemy cukier i sól. Gotujemy go ok 10 min /starszy bób gotuje się dłużej, dlatego trzeba sprawdzać jego stan co jakiś czas, ogólnie uważajmy aby się nie rozgotował/ po czym płuczemy na sitku pod bieżącą zimną wodą.

W blenderze łączymy ząbki czosnku, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie tak otrzymane pesto łączymy z wcześniej przygotowanym bobem.

Sugerujemy podawać z pieczywem i przed samym podaniem posypujemy parmezanem.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany