Pieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką lub liszką, to gatunek grzyba z rodziny pieprznikowatych. Kurka występuje na terenie całego kraju. Wygląda bardzo charakterystycznie, dzięki czemu trudno pomylić ją z innym gatunkiem.

Kapelusz może osiągać rozmiary nawet 10 cm. Trzonek jest nieco mniejszy. Barwa grzyba jest przeważnie od jasnożółtej do ciemnożółtej. Miąższ przejawia korzenny, lekko owocowy zapach. Smak kurki jest łagodny z delikatnym pieprzowym posmakiem.

Owocniki wyrastają od czerwca do października. Wysyp grzybów jest silnie uzależniony od pogody i długości trwania zimy.

Najczęściej kurki występują w lasach iglastych na piaszczystych i kwaśnych glebach.

Właściwości odżywcze kurek

Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach.

Makaron w towarzystwie kurek

1/2 kg kurek
2 cebule
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
szklanka śmietany 18%
30 dag makaronu
natka pietruszki

Kurki opłucz, dokładnie osącz, większe pokrój, mniejsze zostaw w całości. Cebule obierz, potnij na piórka, zeszklij na maśle. Dodaj kurki, wymieszaj, wlej odrobinę wody, przypraw do smaku solą i pieprzem, duś na małym ogniu do miękkości (ok. 20 min). Jeśli w trakcie duszenia grzyby zaczną przywierać do garnka, dolej odrobinę wody. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Polej sosem z kurkami, posyp natką.

Smacznego!

Marlena Wilkowska

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany