Składniki na burgery z brzoskwinią i gorgonzolą:

  • 500g wołowiny /np.antrykotu/w kawałku lub zmielonej jeżeli nie mamy maszynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garści rukoli
  • 100g sera gorgonzola
  • 3 bułki
  • 1 łyżka majonezu

Zaczynamy od zmielenia mięsa. W misce łączymy wołowinę z pieprzem i sosem worcestershire, nie jestem fanem zbytniego doprawiania mięsa, lubię jego naturalny smak i aromat. Z tak doprawionego mięsa formujemy burgery.

Brzoskwinie kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.

Na rozgrzanym grillu/patelni grillowej układamy nasze burgery oraz  brzoskwinie. Mięso grillujemy do stopnia odpowiadającego naszym upodobaniom (najlepiej medium) natomiast brzoskwinie grillujemy po około 1 minucie z każdej strony. Pod koniec pieczenia burgerów na ruszt wrzucamy przekrojone bułki. Burgera po grillowaniu odkładamy na talerz żeby odpoczął po czym go solimy.

W międzyczasie w garnuszku łączymy ocet balsamiczny z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu aż zgęstnieje.

Zaczynamy składanie burgerów, bułki smarujemy majonezem  układamy na nich rukole, na nią kładziemy burgera, brzoskwinie oraz ser. Całość lekko skrapiamy zredukowanym octem.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany