Składniki:
1 duża cukinia
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
por
cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
oliwa z oliwek
jogurt grecki
grzanki
starty parmezan
Wszystkie warzywa obrać (poza cukinią) i pokroić na duże kawałki.
Cebulę zeszklić na oliwie. Kolejno dodawać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Warzywa podsmażać około 15 minut często mieszając – to wydobędzie ich naturalny aromat. Na końcu dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze około 3 minut. Podsmażone warzywa zalać dwoma litrami wody. Do smaku można dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (trzeba tylko pamiętać, żeby je wyjąć przed blendowaniem).
Przykryć i na małym ogniu gotować 20 minut.
Zupę zblendować, ale nie całkowicie – warzywa powinny być wyczuwalne, chrupkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
Zupę podawać z łyżką jogurtu greckiego, grzankami, startym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Ania Łapkiewicz
przepis pochodzi z portalu prazonemigdaly.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany