Składniki na kruche ciasto z malinami i borówkami:

  • 200g masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania formy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kisielu
  • 1 szkl świeżych malin
  • 1 szkl świeżych borówek

Zaczynamy od przygotowanie kruchego ciasta. W zwykłej misce lub za pomocą robota kuchennego ucieramy masło z cukrem.

Następnie oddzielamy żółtka od białek odkładając białka na później. Żółtka natomiast dodajemy do masła i cukru.

Kolejnym krokiem będzie dodanie do masy maki, soli oraz proszku do pieczenia.

Pamietajmy, że ciasto kruche w tym przepisie wcale nie musi być zbite w jedna kulę a wystarczy że wszystkie składniki połączą się tworząc w duże grudki.

Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą tak aby całe masło było nią pokryte. Następnie przekładamy do formy grudki ciasta i palcami wylepiamy z niego dno oraz małe boczki naszego spodu.

Spód pieczemy w piekarniku przez 10 min w 180°C.

W międzyczasie przygotowujemy piankowy wierzch. Białka, które nam pozostały ubijamy mikserem. Zanim piana zrobi się sztywna dodajemy łyżkę cukru i kisielu i ubijamy ją do sztywności.

Gdy spód już się upiecze wyciągamy go z pieca i pozwalamy mu chwilkę ostygnąć.

Następnie równomiernie rozkładamy owoce i szpatułką z wierzchu nakładamy pianę.

Ciasto pieczemy 30 min w 160°C

Polecamy podawać je z lodami.

Przepis by www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany