Składniki:
 
Po 1 szt papryki czerwonej, zielonej, żółtej i białej
1 cukinia
1 bakłażan (opcjonalnie)
3 świeże pomidory
2 cebule
4 ząbki czosnku
Kiełbasa pikantna (ilość wg własnych upodobań)
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, porządna łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
zioła (świeże lub suszone – rozmaryn, majeranek, tymianek)
1 łyżeczka węgierskiej ostrej pasty paprykowej

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w talarki. Jako pierwszą podsmażyć kiełbasę mieszając często, żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu. Podsmażoną zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczyku podsmażyć cebulę, następnie dodać papryki oraz cukinię. Na końcu dodać posiekany czosnek i obrane ze skórki pomidory. Całość dusić ok 15 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Następnie 2 – 3 łyżki koncentratu rozprowadzić w szklance wody i dodać do duszących się warzyw. Na tym etapie dodać także przyprawy i podsmażoną wcześniej kiełbasę. Dusić jeszcze ok 10 minut.

Posypać obficie ziołami, papryką, solą i pieprzem.

Podawać gorące ze świeżym chlebem razowym.

Jeśli uda się Wam dostać węgierską pastę paprykową to też koniecznie jej dodajcie. Dodaje bardzo wyrazistego smaku – szczególnie w wersji ostrej (uwaga – wersja ostra jest bardzo ostra).

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany