Latem, kiedy temperatura nas rozpieszcza nie mamy ochoty na długotrwałe stanie przy garnkach. Lubimy sięgać po sałatki i inne, szybkie przekąski. Dziś proponujemy ekspresowe szaszłyki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Będzie szybko, ale i co najważniejsze – zdrowo.

Właściwości pomidorów

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność albo przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która działa w ten sposób. 180 g owocu, czyli jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt.

Właściwości mozzarelli

Mozzarella jest bogata w białka, składniki mineralne (wapń, cynk, magnez, fosfor) oraz witaminy (A, B2, B12, D oraz PP). Charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia (500 mg, 50% RDA). Mozzarella posiada indeks glikemiczny (GI) na poziomie 78,3.

Przepis na szybkie, letnie szaszłyki. Czego potrzebujesz?

– pomidorki koktajlowe;
– mozzarella mini;
– kilkanaście listków świeżej bazylii;
– sól, pieprz do smaku;
– patyczki do szaszłyków;

Składniki kolejno nakładaj na patyczek. Przypraw wedle uznania.

M.W

 

 

 

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany