Składniki na pancakes z mascarpone:

Placuszki:

  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl. mleka

Polewa:

  • 3/4 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka masła

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Opcjonalnie pistacje lub inne ulubione orzechy lub bakalie

Zaczynamy od przygotowania ciasta na nasze placuszki. W misce łączymy wszystkie suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek oraz sodę.

W drugiej miseczce łączymy mokre składniki czyli: jogurt, mleko i jajko.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Placuszki smażymy na średnim ogniu najlepiej na maśle klarowanym do uzyskania z obu stron rumianego koloru.

W międzyczasie w kąpieli wodnej /czyli w  misce postawionej na garnuszku z lekko gotująca się wodą/ rozpuszczamy masło z czekoladą. Gdy czekolada rozpuści sie w całości odstawiamy ją do przestygnięcia.

Następnie zabieramy się za tworzenie kremu łącząc mascarpone, cukier, ekstrakt z wanilii oraz jogurt. Krem wstawiamy do lodówki.

Gdy wszystkie placuszki już usmażymy i przygotujemy resztę składników możemy zabrać sie za układanie wszystkiego na talerzu przekładając każdy placek naszym puszystym kremem. Gdy stworzymy wystarczającą ilość pięter całość polewamy jeszcze ciepłą czekoladą.

Opcjonalnie możemy obsypać danie ulubionymi bakaliami.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany