Para dwóch kochających się ludzi i wspólna pasja. Czy może być coś piękniejszego? Dziś przedstawiamy przepis Magdy i Maćka Dubaniewicz. Małżeństwo wspólnie prowadzi bloga. Dziś, dzięki uprzejmości Magdy i Maćka publikujemy pierwszy z wielu ich ciekawych przepisów. Zapraszamy do lektury i gotowania rzecz jasna.

Do przygotowania pasty z czerwonej fasoli i papryki potrzebujemy:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

pasta z czerwonej fasoli i paprykiZaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220°C. Następnie skórkę papryki miejscami nacinamy i całość nacieramy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok 15 min lub do momentu aż skórka zacznie delikatnie się marszczyć lub nawet w miejscach nakłuć odstawać. W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażamy czosnek z drobno posiekaną cebulką.
Następnie z puszki z fasolą odlewamy 1/4 zawartości zalewy a jej resztę wraz z fasolą przekładamy do smażącej się cebulki. Kolendrę wraz z pieprzem i solą ucieramy w moździerzu i tak otrzymaną mieszanką przypraw doprawiamy fasolę na patelni. Całość podsmażamy na małym ogniu aby odparować nadmiar płynów i zdejmujemy z ognia.
Po upływie podanego czasu wyciągamy paprykę z piekarnika i zdejmujemy z niej skórkę /zabieg nacinania przed pieczeniem powinien ten proces nam zdecydowanie ułatwić. Lekko lub całkowicie ostudzoną fasolę i paprykę umieszczamy w pojemniku. Dodajemy natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe.

Marlena Wilkowska: Na początku poznajmy się. Kiedy powstał Wasz blog? Skąd czerpiecie inspiracje?

FG6A6986Magda Dubaniewicz: Blog M&M Cooking powstał na początku 2015 roku gdy szukaliśmy sposobu na wspólne spędzanie czasu. Obydwoje pracujący na pełnych etatach rodzice wtedy jeszcze tylko jednej dziewczynki zdecydowanie odnajdywaliśmy się w kuchni przygotowując wspólnie posiłki. Blog od początku miał być miejscem w którym my jako zapracowani rodzice dzielimy się naszymi pomysłami na szybkie dania, które może zrobić praktycznie każdy. Inspiracje czerpiemy praktycznie z wszystkich możliwych źródeł ale najczęściej jest to nasza lodówka bo zazwyczaj przepisy powstają aktualnie z tego co się w niej znajduj. 😉

M.W.: Czy istnieją składniki, które dominują w Waszej kuchni?

M.D.: Jeżeli chodzi o składniki dominujące w naszych przepisach to nasi stali czytelnicy zdecydowanie stwierdziliby, że jest to mięso bo większość dań głównych składa się właśnie z mięsa, gdzie Maciej jest jego wielkim fanem. Ja zdecydowanie uważam, że są nimi makarony, pyszne i szybkie w przygotowaniu – mogłabym je jeść w każdej postaci. Ale jestem pewna, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie.

M.W.: Co do fasoli, jakimi właściwościami się charakteryzuje? Czy warto po nią sięgać?

M.D.: Fasola czerwona, której użyliśmy w przepisie oprócz bogatych walorów smakowych jest bogatym źródłem białka i wielu witamin. Zazwyczaj kojarzy się z kuchnią meksykańską lecz coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako idealny składnik sałatek, past do kanapek lub dodatek do dań głównych. Dodatkowo jest prosta w przygotowaniu, a z puszki od razu gotowa do spożycia.

logo

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany