Jeśli chcesz zjeść lekkostrawny, ale sycący obiad lub lunch, jednocześnie nie sięgając po węglowodany proponuję treściwą i pyszną sałatkę, którą zrobisz w 15-20 min.

Co potrzebujesz? (składniki na dwie porcje)

– pół kilograma polędwiczek wieprzowych

– mix sałat

– kilka pomidorków koktajlowych

– jeden świeży ogórek

– połowę czerwonej cebuli

– ser feta lub mozzarella (opcjonalnie)

– musztarda francuska

– oliwa z oliwek do smażenia

– składniki do sosu: jogurt naturalny mały, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, sól, pieprz

Mięso umyj, oczyść i pokrój na paseczki o grubości ok. 3 cm. Okrusz solą i pieprzem, a na końcu zamocz na około godzinę w musztardzie francuskiej. Pozostałe składniki dowolnie pokrój. Obtoczone w musztardzie francuskiej polędwiczki smaż na oliwie z oliwek. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z musztardą francuską, dopraw solą i pieprzem. Usmażone polędwiczki wyłóż na warzywa, polej sosem i… gotowe. Lampka czerwonego, wytrawnego wina świetnie komponuje się z potrawą, ale nie jest konieczna. J Sałatka może być również alternatywą na romantyczną kolację z drugą połówką.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany