Energia z tuńczyka

Tuńczyk to dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Witamina ta wspomaga zamianę pożywienia w energię. Oznacza to, że bierze udział w produkcji oraz rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów w celu dostarczenia organizmowi niezbędnej mocy. Co więcej, niacyna skutecznie hamuje działanie czynników toksycznych, monitoruje poziom cholesterolu, a także uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów.

Niedobór niacyny może powodować pelagrę – chorobę szorstkiej skóry. Do podstawowych objawów należą biegunka, otępienie, agresja, bezsenność oraz upośledzenie koordynacji ruchowej.

Mięso ryb to źródło pełnowartościowego białka, które zawiera endogenne i egzogenne aminokwasy. Oznacza to, że spożywanie mięsa tuńczyka dostarcza do organizmu aminokwasów, które nie są w nim wytwarzane, a potrzebne do jego funkcjonowania. Ponadto białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Porcja 100 g mięsa z tuńczyka dostarcza naszemu organizmowi aż 24 g białka.

Składniki na omlet z tuńczykiem i szpinakiem dla dwóch osób:

  • 4 jajka
  • 2 garści szpinaku
  • 1 mała główka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki sera ricotta
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażmy posiekany czosnek, cebulę oraz umyty i osuszony szpinak.

Gdy cebula się zarumieni a szpinak zmięknie doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem po czym zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. 

Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste i doprawiamy solą i pieprzem.

Ubite jajka wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i chwilę podsmażamy.

Gdy spód juz się zetnie, na połowę omleta dorzucamy usmażony szpinak, tuńczyka oraz ricottę.

Składamy omleta na pół smażymy na małym gazie/prądzie pod przykryciem, do momentu aż się zetnie jajko w środku.

Serwujemy prosto z patelni!

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany