Wybór należy do nas. Wersja eko produktów spożywczych zazwyczaj jest dwa razy droższa. Czy rzeczywiście korzyści z produktów bio, eko i organic są warte swojej wyższej ceny? Na temat produktów ekologicznych rozmawiałam z dietetyczką Ewą Marchlewską.

Marlena Wilkowska: Czym różni się produkt ekologiczny od produktu nieekologicznego? Jak go rozpoznać?

Dietetyk_Ewa_MarchlewskaDietetyk Ewa Marchlewska: Z definicji żywność ekologiczna obejmuje żywność wyprodukowaną bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, sztucznych barwników, aromatów itp. Żywność taka musi być wyprodukowana według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, ujętych w postaci przepisów prawnych oraz odpowiednio oznaczona. Prawdziwą żywność ekologiczną poznamy po obecności logo na etykiecie – listek z 12 białych gwiazdek na zielonym tle – jest to znak przyznawany przez Komisje Europejską. Żywność nieekologiczna (czyli konwencjonalna) jest żywnością niepodlegającą certyfikacji, w większości przypadków produkcja takiej żywności nastawiona jest na maksymalizację wydajności, dopuszcza stosowanie środków ochrony roślin oraz nawozów.

M.W.: Jakie certyfikaty posiadają produkty ekologiczne? Kto przyznaje te certyfikaty?

E.M.: Producenci żywności ekologicznej muszą posiadać odpowiedni certyfikat, czyli dokument wydawany przez akredytowane jednostki certyfikujące na podstawie prowadzonych kontroli. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowi kilka jednostek: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi (organ upoważniający jednostki certyfikujące do wydawania certyfikatów), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Inspekcja Handlowa, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, oraz jednostki certyfikujące. Funkcjonowanie takiego jest gwarancją że produkty zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami. Warto wiedzieć, że na opakowaniu produktu ekologicznego musi znaleźć się numer identyfikacyjny takiej jednostki. Każda z jednostek certyfikujących na swojej stronie internetowej musi umieszczać wykaz wydanych certyfikatów – w ten sposób łatwo możemy sprawdzić czy dany produkt posiada aktualny dokument.

M.W.: Jakie zalety posiadają produkty ekologiczne?

E.M.: Żywność ekologiczna posiada w wyższą wartość odżywczą oraz mniej różnego rodzaju zanieczyszczeń w porównaniu do konwencjonalnej, więc odznacza się właściwościami prozdrowotnymi. Wykazano, np że w ziemniakach z upraw ekologicznych znajdziemy o prawie 21% więcej witaminy C niż w uprawianych w konwencjonalny sposób! Mięso ekologiczne (wołowe, z kurczaka) posiada więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (wywierających pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia) niż hodowane w standardowych warunkach. Rygorystyczne wymogi, które muszą spełniać producenci takiej żywności sprawiają, że kupując żywność eko mamy pewność, że nie zostaliśmy w żaden sposób oszukani. Warto również podkreślić, że metody produkcji żywności ekologicznej są przyjazne środowisku!

M.W.: Jakie niebezpieczne substancje mogą znajdować się w produktach nieekologicznych?

E.M.: Żywność – jak sama nazwa wskazuje ma nas odżywiać, nie powinna więc nam w żaden sposób szkodzić ani być niebezpieczna dla naszego zdrowia! Jednak nie zwalnia nas to z obowiązku czytania etykiet na produktach. Z całą pewnością powinniśmy unikać produktów o dużym stopniu przetworzenia z długim składem. Wiele dodatków do żywności takich jak glutaminian sodu (E621), benzoesan sodu (E211), erytrozyna (E127), aspartam (E951), sacharyna (E954), kwas fosforowy (E338), błękit pantotenowy (E131), siarczyn sodu (E221), azotyn potasu (E249), karagen (E407), syrop glukozowo – fruktozowy może wywierać negatywny wpływ na zdrowie jeśli spożywane są z żywnością często i w dużych ilościach. Pamiętajmy również, żeby zawsze myć dokładnie warzywa i owoce przed ich spożyciem! Warto również zaznaczyć, że wielu producentów wykorzystuje trend na „bycie eko” i często wprowadza się konsumentów w błąd oznaczając produkty jako „naturalne”, „tradycyjne” itp. – nie dajmy się nabrać i sprawdźmy skład oraz wartość odżywczą?

M.W.: Czy produkty nieekologiczne to zawsze produkty, które są pryskane nawozami itp.? Czy wśród produktów nieekologicznych można znaleźć zdrowe produkty?

E.M.: Absolutnie nie zawsze to co nieekologiczne jest gorsze! O tym, czy produkt jest zdrowy czy nie decyduje przede wszystkim jego skład, więc jeszcze raz podkreślę – czytajmy etykiety! W przypadku warzyw i owoców często boimy się pestycydów i jak najbardziej pozostałości tych związków znajdują się w wielu z nich, powstała nawet lista „czystych i brudnych warzyw i owoców” – zestawienie stworzone przez amerykańską organizację EWG (Environmental Working Group) mówiące o tym ile pozostałości pestycydów znajdziemy w danym warzywie/owocu – najlepiej w tym zestawieniu wypadło awokado. Jednak nie dajmy się zwariować i nie popadajmy w skrajności! Należy pamiętać, że niejedzenie warzyw i owoców (nawet tych nie pochodzących z upraw ekologicznych) jest znacznie niebezpieczniejsze z punku widzenia zdrowia niż potencjalne ryzyko pozostałości pestycydów! Starajmy się też kupować produkty sezonowe, najlepiej od lokalnych rolników.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany