Idealny na śniadanie, lub na przepyszny deser! Pudding chia sprawdza się przy każdej okazji i możemy go jeść w sporych ilościach bez większych wyrzutów sumienia. Przygotowany wieczorem sprawdzi się jako zdrowe i pożywne śniadanie. Mając go w lodówce zawsze można sięgnąć po zdrową przekąskę! Ale do rzeczy. Jak zrobić pudding chia? NAJWAŻNIEJSZE SĄ PROPORCJE bo na 100 ml mleka dodajemy 3 łyżki nasion chia. Do tego dokładamy ulubiony „osładzacz” taki jak miód, syrop z agawy lub tak jak my syrop klonowy i przed samym podaniem dodajemy do niego ulubione owoce – gotowe! Prościej się chyba już nie da! 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml mleka
  • 6 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ulubione owoce

Do szklanki lub słoika wlewamy mleko, następnie dodajemy nasiona i syrop klonowy.

Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do kubeczków, pucharków, słoików lub miseczki i wstawiamy do lodówki.

Po ok 15 min mieszamy deser i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Gdy pudding uzyska odpowiednią konsystencję dodajemy owoce i gotowe!

Przepis by www.mmcooking.pl

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany