Składniki na quiche z kurkami:

  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 średniej wielkości pora
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl parmezanu
  • sól i pieprz

na kruche ciasto:

  • 1,5 szkl mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • masło + bułka tarta do wysmarowania formy

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy kruche ciasto łącząc mąkę, masło, żółtka oraz odrobine soli. Zagniatamy krótko aż składniki się połączą nie musza tworzyć zwartej kuli, ciasto może się rozpadać.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta aby ciasto nie przywarło.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia i palcami wypełniamy całość, również jej boki.

Spód pieczemy 20min w 200°C.

W międzyczasie przygotowujemy środek. Na patelni z oliwą podsmażamy delikatnie posiekaną w kostkę cebulę. Następnie do patelni dodajemy umyte i obrane kurki. Gdy kurki puszczą wodę dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora i całość solimy. Smażymy kurki do momentu całkowitego odparowania wody z patelni.

Gdy grzybki się smażą w małej miseczce łączymy ricottę, jajka, parmezan i doprawiamy solą i pieprzem.

Patelnię zdejmujemy z ognia i łączymy kurki z mieszanką ricotty.

Gdy spód już się upiecze przekładamy na niego farsz i wyrównujemy powierzchnię łopatką.

Całość pieczemy w 200°C przez 30 minut. Podajemy quiche na gorąco najlepiej prosto z pieca

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany