Marlena Wilkowska: Truskawki i bób to dość oryginalne połączenie, nie każdy jest gotów na takie eksperymenty w kuchni. Czy to przepis dla każdego?

M&M Cooking: Połączenie bobu z truskawkami brzmi intrygująco ale zapewniamy, że kombinacja smaków jest rewelacyjna. Truskawki zdecydowanie urozmaicają i ożywiają danie przełamując smaki. Czy jest to przepis dla każdego? Dla zwolenników bobu na pewno i dla fanów truskawek również, także zdecydowanie można tak powiedzieć

M.W.: Jakie właściwości ma bób?

M&M Cooking: Bób jest rośliną strączkową i tak jak każda z nich zawiera dużo tak potrzebnego nam białka. Dodatkowo zawiera również kwas foliowy i polecany jest kobietom w ciąży. Tak jak i inne warzywa strączkowe jest lekko wzdymający dlatego warto podawać go z ziołami aby lekko wyeliminować ten czynnik i cieszyć się jego smakiem.

Składniki na 1 porcję:

• 1 szklanka bobu
• 1 szklanka świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 4-5 truskawek
• 4 rzodkiewki
• parmezan
• ocet balsamiczny
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania bobu. Bób wrzucamy do zimnej wody 1 szklanka bobu + 2 szklanki wody dodajemy cukier i sól. Gotujemy go ok 10 min /starszy bób gotuje się dłużej, dlatego trzeba sprawdzać jego stan co jakiś czas, ogólnie uważajmy aby się nie rozgotował/ po czym płuczemy na sitku pod bieżącą zimną wodą. Myjemy warzywa i owoce po czym truskawki i rzodkiewki kroimy w ćwiartki, plasterki, tutaj to już kwestia upodobnia. I teraz zostaje nam najtrudniejszy etap, układamy wszystkie składniki na talerzu, posypujemy parmezanem i skrapiamy octem balsamicznym. Ta sałatka z bobem jest naprawdę obłędna!
logo

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany