Dla wielu z nas był zmorą dzieciństwa. Dlaczego? Prawdopodobnie był nieodpowiednio przyrządzany. Dziś, na szczęście sięgamy po niego coraz częściej. Szpinak posiada mnóstwo właściwości leczniczych, a odpowiednio przygotowany to niebo w ustach.

Samo zdrowie

Chroni przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. Zawdzięcza to witaminie C, którą posiada, beta-karotenowi oraz luteinie. Szpinak, to również źródło magnezu i potasu. Potas obniża ciśnienie, dlatego szpinak jest zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E. Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal.

Test smaku – roladki szpinakowe z łososiem

roladki ze szpinakiemNawet, jeśli do tej pory nie przypadałaś za szpinakiem, za sprawą tego przepisu z pewnością go polubisz.

Czego potrzebujesz?

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku;

– 2 ząbki czosnku;

– 1 łyżeczka masła;

– 4 jajka;

– 1 łyżka mąki,

– dwa serki śmietankowe plus 4 ząbki czosnku;

– łosoś wędzony w plastrach 400g.

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, dosypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

M.W.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany