Pieczone ryby są naprawdę pyszne. Można im napchać do brzuszków masło ziołowe, cytrynę. Można je obłożyć warzywami, polać sosem. Upiec z ziemniakami i wtedy cały obiad gotowy za jednym zamachem. Lubicie zjeść szybko i zdrowo? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 filety /np. morszczuk, mintaj lub dorsz/
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 świeże gałązki rozmarynu

Zaczynamy od  obrania i umycia warzyw, następnie kroimy je w ćwiartki, układamy na folii aluminiowej i skrapiamy oliwą.

Na warzywa układamy filety które doprawiamy solą i pieprzem a następnie kładziemy na nie gałązkę rozmarynu.

W miseczce łączymy 4 łyżki masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą skórkę z cytryny i dokładnie wszystko mieszamy.

Następnie układamy po 2 łyżki maślanej mieszanki na rybie. Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową.

Rybę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przez ostatnie 10 – pieczemy rybę w otwartej folii.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości www.mmcooking.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany