Ich miłośnicy czekają na nie cały rok, a zajadają się nimi przez jakieś dwa miesiące. Mowa o truskawkach, których sezon w pełni. Na straganach kuszą wyglądem i zapachem. Czy warto po nie sięgać? Jakimi cechami się charakteryzują?

Właściwości nie do przecenienia

strawberries-1350482_960_720Truskawki posiadają zbawienny wpływ na nasze serca.  Znacząco obniżają poziom cholesterolu i utrudniają wchłanianie „niechcianych” tłuszczy, pod warunkiem, że nie są spożywane w towarzystwie bitej śmietany. 😉 Co ważne, zawarte w truskawkach pektyny znacząco pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Stugramowa porcja truskawek zawiera ledwie 28 kcal, można je zatem jadać niemal bezkarnie. Są żółciopędne, więc przy okazji stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (do tego w 90 proc. składają się z wody), więc wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać jednocześnie spadek wagi. Zalecane jest spożywanie surowych truskawek, bez żadnych dodatków, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, prawda? Proponujemy zatem przepis na puszyste naleśniki w towarzystwie truskawek i bitej śmietany. Mniam!

Czego potrzebujesz? Składniki na 4 porcje

– 2 szklanki mąki

– 1,5 szklanki mleka

– szklanka wody

– jajko

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżeczki cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Do środka:

– około 1 kg świeżych truskawek

– bita śmietana

– pół szklanki cukru pudru

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dolewamy wodę. Mieszamy a następnie dodajemy sól, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Smażymy naleśniki średniej grubości.

Truskawki rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy a następnie smarujemy naleśniki i składamy. Smacznego Drogie Panie! Tym razem nie pójdzie w boczki! 😉

M.W.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany