Coraz częściej, zamiast mówiąc o diecie zbilansowanej, mówi się o diecie racjonalnej opartej na mądrym wybieraniu produktów spożywczych. W praktyce oba pojęcia sprowadzają się do tego samego – jak jeść, żeby czuć się dobrze.

Marlena Wilkowska: Od czego zależy ogólny stan naszego zdrowia? Jakie czynniki mają na niego wpływ?

Dietetyk_Ewa_MarchlewskaDietetyk Ewa Marchlewska: Stan zdrowia zależy od kilku czynników, z których największe znaczenie ma styl życia i właśnie do tej grupy zaliczamy m.in. sposób żywienia i aktywność fizyczną. Według znanej koncepcji „Pól Zdrowia” M. Lalonde’a styl życia determinuje stan naszego zdrowia w aż 50%! Potwierdzeniem tej teorii jest chociażby fakt, że w ostatnich latach coraz więcej osób zapada na różnego rodzaju choroby cywilizacyjne (wynikające m.in. z niewłaściwej diety, nadmiernej masy ciała i jej późniejszych powikłań). Innymi czynnikami są: czynniki środowiskowe, które mają ok. 25% wpływ na zdrowie (np. warunki mieszkalne, zatrudnienie, dochód), czynniki biologiczne, w tym genetyczne (tylko 15%!), a najmniejsze znaczenie przypisuje się… opiece zdrowotnej (10%). Należy sobie uświadomić, że to my jesteśmy w największym stopniu odpowiedzialni za nasze zdrowie i warto popracować nad sobą, bo jak wiadomo nie od dziś – lepiej (i taniej!) zapobiegać niż leczyć.
M.W.: Czy to co jemy na codzień i w jaki sposób ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie oraz jakość naszego życia?

E. M.: Zbilansowana dieta, regularne spożywanie posiłków i wybór wartościowych produktów to klucz do sukcesu! Jeśli jemy w prawidłowy sposób zapewnia nam to energię do działania, jesteśmy bardziej efektywni, możemy pracować „na pełnych obrotach”, rzadziej chorujemy… Korzyści z wprowadzenia właściwych nawyków żywieniowych można wymienić setki. Często wiele osób tłumaczy się, że nie ma czasu na zdrowe odżywiania, a jak wiadomo łatwiej jest kupić sobie pączka, popić energetykiem, nie jeść przez resztę dnia, a wieczorem w napadzie głodu nadrobić to ogromną porcją jedzenia i narzekając na brak energii zasnąć przed telewizorem, a rano budząc się już być zmęczonym… Nic dziwnego – skoro nie dbamy o nasz organizm i właściwie go nie odżywiamy to nie możemy się spodziewać, że będzie działał tak jak byśmy chcieli! Wprowadzając właściwe nawyki żywieniowe stopniowo będziemy odczuwać polepszenie naszego samopoczucia, a na dłuższą metę, jakości życia!

M.W.: Wiedza to jedno, drugie to świadome wybory żywności. Czy jej jakość ma znaczenie? Jak wybierać dobrą żywność? Czy musi ona słono kosztować?

E.M.: Jak najbardziej, jakość ma ogromne znaczenie – często, z pozoru zdrowa żywność w rzeczywistości okazuje się czystą chemią z domieszką produktu przeznaczonego do jedzenia! Trzeba kierować się zasadą, że im coś mniej przetworzone tym dla nas lepsze i koniecznie nauczyć się czytać etykiety na produktach. Warto zapamiętać, że: im krótszy skład tym lepiej, kolejność składników podawana jest malejąco (czyli np. jogurt z pięknymi truskawkami na opakowaniu, który będzie miał w składzie truskawki na samym końcu na pewno nie jest dobrym wyborem!), im więcej tajemniczych nazw składników tym bardziej prawdopodobne, że produkt nie jest dobrej jakości. Od zawsze panuje mit, że zdrowe odżywianie jest drogie – w wielu przypadkach, jeśli przygotowujemy dane produkty sami (np., jogurty owocowe czy musli) w przeliczeniu na porcję wyjdzie taniej (i zdecydowanie zdrowiej!) niż w przypadku „gotowców”, poza tym powinniśmy bazować na produktach lokalnych i sezonowych, które zawsze będą tańsze.
Oczywiście za niektóre produkty dobrej jakości trzeba zapłacić więcej, ale czy zastanawiamy się ile miesięcznie wydajemy na słodycze czy żywność typu fast – food?

LOGO_MD

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany