18554122_10203115023994068_1370591111_oNa polskim stole gości stosunkowo od niedawna. Choć w dalszym ciągu jest niedoceniona, to sięgamy po nią coraz częściej. Kasza jaglana, bo o niej mowa wyśmienicie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich, jak i słonych. To nic innego jak łuskane proso o cudownych właściwościach. Zawiera krzem, który odpowiada za szybką przemianę materii, jest bezglutenowa, poprawia koncentrację, pamięć i opóźnia procesy starzenia. Ponadto w kaszy jaglanej można znaleźć witaminy z grupy B oraz lecytynę i żelazo. W zestawieniu z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym smakuje…wyśmienicie!

Składniki (na dwie porcje)

– 100 g kaszy jaglanej;

– średniej wielkości pierś z kurczaka;

– mała żółta papryka (może być również czerwona);

– mała cukinia;

– połówka czerwonej cebuli;

– koncentrat pomidorowy ziołowy;

– szczypta suszonego czosnku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich;

– oliwa z oliwek do smażenia;

– sól, pieprz.

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałeczki, przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Smaż na grillowej patelni. Na drugiej patelni podsmaż warzywa (najpierw okrusz je delikatnie solą i czosnkiem). W międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj kaszę. Na patelnię, do kurczaka wlej szklankę wody i koncentrat pomidorowy wymieszany wcześniej z ziołami. Mięso z sosem przelej do garnka, wsyp ugotowaną kaszę i dołóż warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Marlena Wilkowska

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany