Kuchnia jest sercem domu i wszyscy się z tym zgodzą. Co zatem zrobić, by panował w niej wieczny dobrobyt i pozytywna energia? Zobaczcie co na ten temat mówi Feng Shui.

W Feng Shui niezwykle ważną rolę odgrywają żywioły, które według tej prastarej techniki, mają wpływ na różne dziedziny życia. Zobaczmy jakie żywioły wpływają na energię znajdującą się w kuchni i czy mamy na to jakiś wpływ.

Kuchenny żywioł

Najlepszym miejscem dla kuchni jest południowo-wschodnia część domu/mieszkania. Jest to miejsce w którym przygotowujemy posiłki i rozpoczynamy każdy dzień, więc bardzo ważne jest, by właśnie to pomieszczenie posiadało duży dopływ naturalnego światła. Kuchnia powinna być również zadbana, czysta, a wszystkie naczynia i sprzęty powinny mieć swoje miejsce.  

Dobrymi kolorami w tym miejscu będą beże, odcienie żółtego, pomarańczowy, jasno zielony, oliwkowy. Do kuchni nie zaleca się koloru niebieskiego gdyż, według wierzeń, gasi on płomień kuchenki. Niewskazany jest również kolor czarny i czerwony.

Przy urządzaniu kuchni według Feng Shui, można znaleźć dużo informacji nt. niekorzystnego umieszczania obok siebie trzech ważnych w tym miejscu sprzętów: lodówki, zlewu oraz kuchenki. Według techniki Feng Shui kuchenka to żywioł ognia, a zlew jest symbolem wody, są to zatem dwa przeciwstawne żywioły, które się wykluczają. Jeśli mamy taką możliwość rozdzielmy te elementy i ulokujmy je w innych częściach kuchni: zlew naprzeciwko okna, a kuchenkę vis-a-vis wejścia, by kucharz widział, kto wchodzi do pomieszczenia. Jeśli jednak mamy małą kuchnię i nie mamy możliwości na inne ustawienie, nie popadajmy w panikę. Najważniejsze jest, by pomieszczenie było dla nas wygodne i bezpieczne.

Zadbaj o prawidłowy przepływ energii

Meble kuchenne powinny mieć delikatny, zaokrąglony kształt, najlepiej by były wykonane z drewna. Dobrze, by parapety zdobiły świeże zioła, a na stole zawsze stał talerz ze świeżymi warzywami i owocami. Jest to znak zgody z naturą i dobrobytu, podstawowymi zasadami Feng Shui. Co tydzień rób przegląd lodówki i szafek w celu eliminacji przeterminowanych rzeczy, które blokują energię.

Chińczycy za symbol obfitości i bogactwa uznają ryż, dlatego w kuchni w odpowiednim miejscu często stoi garnek wypełniony właśnie tym zbożem. Polskim symbolem bogactwa jest sól, więc jeśli zależy Ci na przyciągnięciu bogactwa, koniecznie trzymaj naczynie z przyprawą w widocznym miejscu 🙂

 

 

Klaudia Pierzchała

 

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany