Wątpliwości dotyczące właściwego sposobu żywienia i wpływu poszczególnych produktów spożywczych na zdrowie mają nie tylko osoby odchudzające się. Na trzy, jedne z najbardziej popularnych pytań do dietetyka odpowiada Ewa Marchlewska.

Marlena Wilkowska: Jak radzić sobie z napadami głodu?

Dietetyk Ewa Marchlewska: Najważniejszą kwestią jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasowych, najlepiej co ok. 3 godziny. Wówczas nie doprowadzamy do spadków cukru we krwi. Jeśli natomiast nie dostarczamy do organizmu pożywienia przez dłuższy czas poziom glukozy we krwi spada, co jest przyczyną napadów głodu – wówczas nasz organizm domaga się czegoś łatwo i szybko przyswajalnego czyli cukrów prostych, co zwykle skutkuje zjedzeniem słodyczy, które szybko podniosą poziom cukru we krwi, ale równie szybko doprowadzą do jego ponownych spadków i mamy do czynienia z błędnym kołem. Ponadto w napadach głodu pochłaniamy ogromne ilości jedzenia, najczęściej ma to miejsce w drugiej części dnia, więc nie zdążymy już spalić nadprogramowych kalorii a to przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać również o nawodnieniu – zdarza się, że odczuwamy głód a tak naprawdę jesteśmy odwodnieni!

M.W.: Czy stosowanie suplementów diety pomaga w odchudzaniu?

E.M.: Z całą pewnością suplementy nie są potrzebne żeby skutecznie zredukować tkankę tłuszczową! Suplementacja jest uzasadniona tylko w niektórych przypadkach (związanych np. ze stanem zdrowia), natomiast jeśli chodzi o popularne „spalacze tłuszczu” to większość z nich nie ma potwierdzonego korzystnego wpływu na proces odchudzania. Wszystko co najlepsze znajdziemy w świeżych, ogólnie dostępnych produktach spożywczych, a dobrze zbilansowana, zróżnicowana i indywidualnie dostosowana dieta zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze i pozwoli osiągnąć zamierzony cel. Suplementy diety niestety nie podlegają kontroli i to co deklaruje producent na opakowaniu nie musi się pokrywać z tym co rzeczywiście znajduje się w danym preparacie! Ponadto jeśli na własną rękę bierzemy suplementy (zwłaszcza większą ich ilość), bez konsultacji z dietetykiem lub lekarzem może doprowadzić to do problemów zdrowotnych!

M.W.: Co z dietą osoby aktywnej fizycznie. Co jeść przed i po treningu?

E.M.: Dobrze zbilansowana dieta, dostosowana do treningów zwiększy ich efektywność, wspomoże redukcję tkanki tłuszczowej lub budowanie masy mięśniowej. Na ok 3 godziny przed treningiem należy zjeść zbilansowany posiłek zawierający wszystkie makroskładniki: węglowodany, białka i tłuszcze – świetnie sprawdzi się pełnoziarnista kanapka z awokado, wędliną/jajkiem/ serem i warzywami, owsianka na mleku, ziemniaki/ kasza/ ryż z warzywami i z krewetkami lub tofu. Na ok godzinę przed intensywnym treningiem można wspomóc się małą przekąską węglowodanową (sok owocowy, batonik zbożowy, świeże owoce). Po treningu konieczne jest zjedzenie posiłku, aby uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach (nawet jeśli ćwiczymy późnym wieczorem!). Posiłek taki należy zjeść jak najszybciej, najlepiej w przeciągu dwóch godzin po zakończeniu ćwiczeń i powinien składać się głównie z węglowodanów i mniejszej ilości białka (stosunek węglowodanów do białka – 4:1), może to być np. koktajl owocowy na bazie jogurtu, batoniki zbożowe i mleko czy kanapka z wędliną/rybą.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany